25 april 2024

Het perfecte hart voor alle kleine projecten

De leukste en de meest leerzame elektrische projecten zijn misschien toch wel de kleinere. Hoewel het een heel simpel ding lijkt valt er bijvoorbeeld toch een hoop te leren van het in elkaar zetten van een eigen wekker. Want wanneer je goed naar de elektronica aan de binnenkant gaat kijken is er toch verrassend veel dat erbij komt kijken als je simpelweg wat cijfers op een schermpje wil krijgen en ook nog eens op gezette tijden een alarm wil laten horen. Het meeste zit in het hart van het project: de microcontroller. In doe het zelf projecten zijn de Arduino’s verkrijgbaar bij SOS Solutions al jaren heer en meester.

  1. Waarom de Arduino?

Hoewel het een stuk goedkoper is om de microcontroller die je op de Arduino vindt los te kopen zit je dan wel met een hoop problemen: het is nagenoeg onmogelijk om het ding zelf te programmeren, en om het ook ergens op aan te sluiten vergt ook wel een heel hoog niveau soldeerwerk. Daarom is de Arduino Nano je beste vriend in deze projecten. Meet een USB-poort is het programmeren van de aanwezige microcontroller kinderspel, en doordat de contacten op het bord groot zat zijn kan bijna iedereen zelf solderen. Ook zal je vaak pins voor gebruik op een breadboard vinden, samen met de status LED’s zijn deze pins ideaal voor het maken van prototypen.

  1. Neem je Arduino mee naar volgende projecten

Een groot voordeel van Arduino’s is dat je ze zo mee kan nemen naar een ander project. Een losse microcontroller vast solderen is moeilijk zat, maar zo’n ding verwijderen zonder het te beschadigen is nog veel moeilijker. Een Arduino kan je zo uit je breadboard tillen, en als je het bord vast hebt gesoldeerd is het ook een makkie om die contacten weer los te solderen. Zo hoef je niet voor elk project een nieuwe microcontroller te gebruiken, en kan je oudere projecten makkelijker recyclen.