28 maart 2023

Verschillende advocaten

In Nederland kennen we vele verschillende soorten advocaten. Soms is het zelfs lastig om ze uit elkaar te houden. Daarom hebben we voor jou een aantal belangrijke advocaten op een rijtje gezet waar je in je leven nog wel eens mee te maken kunt krijgen. Lees dus vooral verder als je meer wilt weten over advocaten.

Advocaten voor personen- en familierecht

Een van de belangrijkste onderdelen van het Burgerlijk Recht in Nederland is het personen- en familierecht. Hier focussen advocaten zich vooral op zaken die te maken hebben met familie. Zo is een scheidingsadvocaat één van deze soort advocaten die te maken hebben met familierecht. De advocaat kan helpen bij het regelen van zaken die te maken hebben met een echtscheiding en er wordt dan vooral gekeken naar het vermogen en de kinderen. De advocaat helpt dan bij het opzetten van een ouderschapsplan en de verdeling van het vermogen. Een andere advocaat die te maken heeft met familiezaken is een advocaat die gespecialiseerd is in erfrecht. Helaas krijgen we er allemaal mee te maken dat een familielid komt te overlijden. Deze advocaat helpt in deze situatie met het verdelen van de erfenis zodat er geen conflicten ontstaan. De erfrecht advocaat kan je het beste advies en begeleiding geven.

Letselschade advocaat

Een andere advocaat die handig is om op stand-by te hebben staan is een letselschade advocaat. Overal in Nederland gebeuren er ongevallen dus als je zoekt naar een Letselschade advocaat in alkmaar of een Letselschade advocaat Eindhoven dan kom je altijd wel bij iemand terecht. Deze advocaat zorgt ervoor dat je een goede schadevergoeding krijgt nadat je letsel hebt opgelopen door toedoen van een ander. Deze advocaat helpt met het verhalen van je situatie en met het verzamelen van bewijslast. Ook communiceert de letselschade advocaat met de verzekeraar van de tegenpartij. Op die manier neemt deze advocaat dus veel taken uit handen en dat is fijn, zeker als je nog herstellende bent na een ongeval.

Strafrechtadvocaat

Wanneer je voor de rechter wordt gesleept voor een aanklacht dan is het handig om jezelf goed te kunnen verdedigen. In deze gevallen krijg je te maken met een strafrechtadvocaat. Deze advocaat haalt verhaal bij jou en verzamelt bewijslast voor de situatie. Hij probeert vervolgens om de straf zo minimaal mogelijk te maken of hij zorgt er voor dat je helemaal wordt vrijgesproken. Er zit wel een verschil tussen een overtreding en een misdrijf, want bij een overtreding hoef je in veel gevallen geen strafrechtadvocaat te betrekken.