24 april 2024

Wat is kennismanagement?

Kennismanagement richt zich op het vastleggen, delen, gebruiken en management van kennis. Echter is kennis een enorm breed begrip dat vooral in het hoofd van de mensen zit. Er bestaan bijvoorbeeld meerdere soorten kennis. Zo heb je onder andere zelfkennis, vakkennis en wetenschappelijke kennis. De uitdaging in kennismanagement ligt bij de meeste bedrijven niet in hoe je omgaat met tastbare kennis. Dit blijft namelijk altijd in het bedrijf aanwezig. Vaak gaat het om bepaalde bestanden, documenten of andere informatie.

De grootste uitdaging voor een organisatie is het delen en managen van kennis die in de hoofden van de medewerkers zitten. Deze informatie raakt namelijk verloren als een medewerker besluit om de organisatie te verlaten. Dit is de informatie die voor jou als bedrijf erg waardevol is en wil je zo goed mogelijk vastleggen. Daarom bespreek ik in dit artikel wat kennismanagement is en waarom je als bedrijf gebruik zou moeten maken van kennismanagement.

Waarom gebruik maken van kennismanagement?

Het is belangrijk om als bedrijf gebruik te maken van knowledge management, omdat je hiermee voorkomt dat er kennis verdwijnt. Door gebruik te maken van kennismanagement kun je kennis eenvoudig hergebruiken en kennisverlies zo veel mogelijk zien te voorkomen. Daarnaast helpt het ook om bepaalde kennis optimaal te benutten en inzetbaar te maken voor medewerkers binnen een organisatie. Stel dat jouw bedrijf meerdere vestigingen heeft over de hele wereld, kunnen deze locaties eenvoudig en snel tot bepaalde kennis en informatie komen die ze nodig hebben. 

Wat kan je bereiken met kennismanagement?

Met een goede opzet en aanpak van kennismanagement, kun je binnen je organisatie veel verschillende doelen bereiken. Enkele van deze doelen zijn:

  • Het verhogen van snelheid en flexibiliteit binnen de organisatie.
  • Verhogen van efficiëntie en productiviteit.
  • Bevorderen van innovatie, creativiteit en het binden van medewerkers.

Wil je graag kennismanagement toepassen binnen jouw bedrijf? Dan raad ik het aan om een kijkje te nemen bij IrisECM.